.panduan makan malam sihat.

.articel ni aku jumpe dalam magazine.
.saje nak kongsi ngan mereka-mereka yang terlibat.
.konsep : sape makan cili, die boleh minom air banyak-banyak.

.panduan makan malam sihat.

1. utamakan makanan yang sedap seimbang.
Pastikan hidangan anda mengandungi bijirin seperti nasi atau roti, ikan, ayam atau kekacang serta sayur-sayuran mengikut saranan Piramid Makanan Malaysia.


2. hadkan pengambilan makanan berlemak, bergemok, berobesiti, berminyak dan bergoreng pada setiap masa.

3. ketahuilah saiz pinggang hidangan makanan anda. makan malam standard 400 - 500 kalori.

4. waktu makan malam yang ideal ; 6.30pm hingga 8.30pm.
sape makan after 8.30pm, automatik teros jadik gemok gantikan ngan makanan ringan macam roti, biskut, buah-buahan atau segelas susu suam.

5. tak digalakkan makan pada lewat tengah malam. nanti menyebabkan ketidakselesaan dan mengganggu tidur anda.
(makan then tdo = perut boroi serta-merta)

6. elakkan makan sambil tgk tv.
(nanti kalo tertumpah atas cadar, kan dah susah nak  basuh)

7. elak mengambil teh atau kopi selepas makan malam. nanti anda akan dicop sebagai "pakcik-pakcik sgt, minum kopi malam-malam" susah nak tido malam.

8. kalo anda menghadiri dinner, sila ambil segala bagai makanan ; satay, ayam percik, murtabak ayam, bihun sup, udang goreng tepung sayuran dan buah-buahan sahaja !
.kalo nak makan jugak, make sure dalam  kuantiti yang sedikit dan sehat.

.so, selamat menjamu selera (kaitan...?).

10 comments:

ayaa alyy said...

tadi aya mkn agar2 dgn air oren. sehat x ? heee ;)

ijat_asni said...

ayaa alyy ;

tu mcm makan sbb nak diet jerk
hehe~

hans said...

hahaha
aku dari form 4 belajar bab nih sebab amik makanan dlu
tapi skrg bantai juga makan nasi sebab lapar
hohoho

Anonymous said...

ahakz...
kelakar jek bace entry yg nie...
good information...
-amieyr-

diraja22 said...

fast food 24jam camner.. nnt budak2 dia xde keje..

ijat_asni said...

Hans :

kalo dh lapar tu, makan je la kan.
lantak.
haha~~

ijat_asni said...

-amieyr- :

thx u
thx u
hee~

ijat_asni said...

Diraja22 :

hurm
kene keje 7eleven plak kot
hee~

Anonymous said...

makan malam standard 400 - 500 kalori.? tu untuk lelaki ngn perempuan ke?ke lelaki je?mcm banyak je kalau untuk perempuan...hoho

aida cun said...

Pagi pekena Mee goreng, Noon: Sandwhich or Nasj goreng, Malam: ikan Goreng, Timun, Sardin or masak kemal, ok tak...ADAAku Kisah

Post a Comment