.review | harry potter and the Deathly Hallows - Part 2.

.haa.
.kalo cite nie, memang semangat aku nak review.


.aku baca buku die.
.so, aku punye prediction towards this movie agak high disitu.
.ye la, kalo tak, sesia je la kan aku bace buku die.
ouch~

.ade scene yang aku target ade, tetibe takde plak.
.scene yang aku rase tak penting, tetibe panjang berjela plak dalam movie.
ape kes ?

.tapi, yang penting aku pueh ati la.
.even story line die agak mengecewakan, tapi still best jugak.
haha~

.ni ape yang aku prasan ape yang lain daripada buku :

  • bila si Griphook tu mati, tetibe pedang Gryffindor tu hilang gak. padahal dalam buku tak cerita pun.

  • sepatutnya, Bellatrix dengan Snape buat Dark Mark yang paling besar, tapi takde pun.

  • Harry pegi Ravenclaw Tower sensorang, sepatutnya die pegi dengan Luna Lovegood. Dalam buku, siap kne jawab-jawab soalan dulu kot sebelum masuk ke common room Ravenclaw.

  • ade scene yang ditambah - scene time Ron dengan Hermione masuk Chamber of Secrets. Siap cium segala. ape kes ?

  • spatutnya, Crabbe dengan Goyle yang temankan Draco Malfoy ke Room of Requirement. Tapi dalam movie, die ubah Goyle dengan Zabini.

  • WTF, Lavender Brown mati ? motif nak matikan watak die ?

  • scene perang tu spatutnya ade banyak lagi watak yang join same macam Buckbeak, Centraurs dengan house-elves. Dimanakah mereka ?

  • Nagini sepatutnya diletakkan dalam satu "protective sphere". Bukannya kat celah-celah baju Voldemont.

  • nape si Harry tu ngengade nak patahkan Elder Wand tu ? Spatutnya die repair dlu wand die yang dah terpatah tu then pulangkan Elder Wand tu kat Dumbledore.

  • banyak watak yang tetibe tak muncul padahal dalam buku bukan main panjang berjela nak explain. some of them including Augusta Longbottom, Olliver Wood, Nearly Headless Nick, Percy Weasly, Parvati Patil, Victor Krum, etc.

.spatutnya banyak lagi.
.tapi malas nak emosi.
.kang followers lari.
.nuffnangs aku gak yang rugi.

(eh, pantun tetibe !)

26 comments:

Mra Mastura said...

haha aku nak like! aku pn die hard fan hafal buku.

yang lavender brown tu mmg dlm buku dy kene geget pn dgn si werewolf tu.. btul la tu dy mati..

yg house-elves xde, xbest kankan? ak tggu gak yg tu.

eh senang cite, same ah dgn kau. lain gilak semua tu, tp layan ah. huuu.. but mmg anticipate semua tu pun. keh3..

izfanora said...

pergh.. betul2 peminat HP nie..

kalau cerita ayat-ayat cinta yang tak guna budget setinggi HP tue pun ada scene yang 'hilang', inikan pula HP tue..

bayangan mmg tinggi.. tp, nk realisasikan tue, agak payah nk jd realiti.. :)

ijat_asni said...

Mra Mastura :

yeah.
idop harry potter !
haha~

ijat_asni said...

izfanora :

even banyak scene "hilang", tapi still best ^^

eYRa said...

jgn ar emo. klu nak buat 100% ikut buku watpe diorang buat filem kan. baik baca je bukku tu. klu nak masukkan semua watak yg ada dlm buku kang 5jam duk dlm panggung tu. chill la :)

ijat_asni said...

eYRa :

5 jam pun sanggop
haha~

zOeY zAu YaH said...

mmg minat hbs erk? hihi

shandye. said...

klu nk bikin filem yg betul2 mirip macam buku, kaedahnya terpaksalah deathly hallows tu pecah jadik lebih dr tiga filem... baru cukup nk kisahkan kesemuanya sekali. hehehe...

eYRa said...

sy pun pernah juga frust dgn movie adaptasi ni tp x pe la. dh tu jr yg diorang nk tunjuk so what can we do

Azura Mendezz said...

Owhh~~ Cik Mendezz bru nk tgk mgu depan..
I sempat bace novel Harry Potter yg mula2 jek..
so..less expectation yg dpd u la kot??
=)

Abdul Qayyum said...

Damn spoiler.. Aku baRu nak teNgok.. nyEsal baCe..

Tp temPting.. terPakse baCa.. adui.

Linniey said...

x sempat nk tgk part yg nie lg

tiefazatie said...

blum tgk lg..lalalala..

ijat_asni said...

zOeY zAu YaH :

minat sangat.
haha~

ijat_asni said...

shandye :

haah kan.
buat banyak part takpe.
demi kepuasan, haha~

ijat_asni said...

eYRa :

nada macam pasrah je kan
huhu T_T

ijat_asni said...

Azura Mendezz & Abdul Qayyum & Linniey & tiefazatie :

sila pegi tengok dengan segera.
still best giler !
^_____^

Azura Mendezz said...

Will do dat nexwex!! =D

Ms Bery said...

Alah biasa la tu x semua part same macam dalam buku dia kan.. Sebelum nie pun macam tu juagk.. :)

ijat_asni said...

Azura Mendezz :

nanti review, then tinggalkan link
^^

ijat_asni said...

Ms Bery :

hurm.
tapi ni kan last. at least bagi la same .
huhu~

tomato said...

pehhh mmg peminat betol .. penah tgk skli je HP nih . kekkee

jijie said...

haha.. HP nye movie memang banyak twisted dari buku. so, kalau dah tengok HP version movie memang lepas tu kene study balik buku dia... adeh...

♥ p a a n i ♥ said...

weh aku bru bce review ko! haha
lavender brown mati kee?? serius aku xpasan!!

scene house-elf berperang takde sedih pulak aku!! sbb kreacher lawan tuuu!!

syAzAnA said...

banyak rupanyaaaa. bagusss2. tu lah padahnya kalau xbace buku. muehehehe

nabilah_2908 said...

ini la kelemahannya bila cerita novel di adaptasikan ke dalam filem... :)

sy tk berpeluang lagi nak pi tgk..huhu..

Post a Comment