.makanan | WAJIB diambil setiap hari.

.this article, ade dalam majalah remaja.
.saje nak kongi kat blog sebab korang kan tak bace majalah remaja.
.hiburan semata kononnye kan.


.no 1 : YOGURT.
- sebab yogurt ade bakteria baik yang berfungsi untuk mengusir bakteria jahat di permukaan usus, meningkatkan daya tahan tubuh dan melindungi tubuh daripada serangan kanser.
- make sure kalo nak beli yogurt, ade tulis "mengandungi kultur yang hidup dan aktif".




.no 2 : TOMATO.
- sebab warna merah tomato banyak likopen (ok, aku pun tak tau ape benda ni) yang kaya antioksidan.
- likopen ni dapat menurunkan risiko penyakit paru-paru, kanser prostat, kanser kulit, kanser usus dan boleh avoid pengumpulan plak kat pembuluh darah.




.no 3 : LOBAK MERAH.
- kaya dengan karotenoid, yang berkemampuan untuk mengurangkan risiko penyakit kanser dan rheumatoid arthritis.



.no 4 : BLUEBERI.
- kaya dengan antioksidan, serat, vitamin A dan C, sekaligus dapat mencegah kanser, diabetes dan meningkatkan daya ingatan.

aku yang lagi suke burberry daripada blueberry~
#ok, takde kaitan~



.no 5 : SOYA HITAM.
(takde gambar sebab aku pun tak tau benda ni ape..)
- kaya dengan antosianin, sejenis antioksidan yang dapat memperbaiki fungi otak.
tapi kalo dah bangang tu, makan la banyak mane pun soya hitam ni, still bangang jugak kan~




.no 6 : GANDUM.
- kaya dengan khasiat seperti karbohidrat dan serat yang tinggi yang larut dalam air, berfungis menurunkan risiko sakit jantung.
sebab tu la, pagi-pagi kne makan koko crunch~




.no 7 : BAYAM.
- kaya dengan asid lemak Omega 3 dan Folat yang membantu menurunkan risiko penyakit jantung, strok dan osteoporosis.
- amat berkhasiat untuk meningkatkan keperkasaan lelaki sebab Folat dapat meningkatkan aliran darah ke penis.
owh~


.so, renung-renungkan dan selamat makan.
^^


6 comments:

DanieL AdiE said...

KONKLUSINYE, mkn byk sayuran...

Mra Mastura said...

aisey.. >__< (xmkn syr sgt)

ayie said...

mana la nak dapat makanan masa belaja ni.. dah la umah sewa xde peti ais..huhu

ijat_asni said...

DanieL AdiE :

tapi, sayur tak sedap.
T_T

ijat_asni said...

Mra Mastura :

haha.
kite boleh jadik geng ni.
hehe

ijat_asni said...

ayie :

takpe.
jadik kan cold storage tu peti ais.
haha~

Post a Comment